Ahenk Laboratuvarı
Test Teknoloji

Prostat

Prostat Nedir?

Prostat tanımı genelde prostat hastalığı anlamında kullanılsada Prostat, tek başına bir hastalık değildir. Prostat; erkeklerin üreme sistemlerinin bir parçası olan, şeklen ve boyutsal olarak cevize benzeyen küçük bir salgı bezdir. İdrar torbasının altında ve kalın bağırsağın yani rektumun önünde yer alır.

Üretra olarak bilinen ve idrarın idrar torbasından taşınmasını sağlayan idrar yolunun başlangıç kısmını kalın bir yüzük gibi saran prostat salgı bezinin görevi, meniyi oluşturan sıvının yaklaşık %20’lik kısmını salgılamak ve spermin dışarı atılmasını sağlamaktır.

Prostat’tan Koruyan Besinler

Prostat kanserine karşı antioksidan zengini besinler önemli rol oynuyor.

Koruyucu kalkan görevi gören besinlerden bazıları şöyle:

Kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, kış kabağı, tatlı patates yenilebilir.

Lif, besin ve protein içeren kepekli tahıllar prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor.

Yağsız süt ve süt ürünleri, ton-somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta, tavuk ve hindi gibi protein kaynakları prostat sağlığını korur.

Domates ve domates ürünlerindeki ‘likopen’ prostat hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Prostat kanserinin erken evrelerinde ve korunmak için çinko zengini süt, fındık ve baklagiller tüketin.

Prostat Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prostat ameliyatları başarı oranları yüksek ameliyatlardır. Ameliyat sonrası ağrılar azalır iyileşme süreci hızlı ilerler. Ancak hastaneden taburcu olduktan sonra hastaların en az bir hafta boyunca dinlenmeleri ve kendilerini fazla zorlamamaları gerekmektedir. Ağrı hissedilmese ve kişi kendini iyi hissetse dahi dinlenme süreci tam iyileşmenin gerçekleşmesi için önemlidir.

Kişi dinlenme sürecindeyken fiziksel aktivitelerini kontrol altına almalı, ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdır.

Prostat ameliyatı sonrası dönemde hastaların en az bir haftalık dönemde araç kullanmamaları ve ameliyat bölgesine baskı yapabilecek bisiklet sürmek, egzersiz yapmak, at binmek gibi faaliyetlerden 6 ay uzak durmaları gerekir. Tam iyileşme yaklaşık 6 hafta sürer ve bu süreçten sonra hasta dilediği aktiviteleri gerçekleştirebilir.

Gaz yapan gıdalardan uzak durulması gerekir.

Gün boyunca az ama sık yemek yenmesi önerilir, tek seferde fazla gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Prostat ameliyatı sonrası kasık bölgesini rahatsız edecek derecede dar pantolonlar giyilmemelidir, mümkün olduğunca salaş ya da elastik kıyafetler tercih edilmelidir.

Aşırı yağlı, baharatlı gıdalardan uzak durulmalı.

Prostat ameliyatı sonrası iyileşme döneminden alkol tüketimi ve kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.

Bu Konu Hakkında Uzmanımıza Sorun

Lütfen aşağıdaki formu eksiksiz doldurunuz